Gratis virusbeskyttelse og antivirusprogrammer

Virusbeskyttelse og antivirusprogrammer behøver ikke at koste en bondegård. Faktisk behøver de ikke koste noget, da du som privatperson kan få flere forskellige antivirusprogrammer gratis – endda med løbende opdateringer, så du også er sikret, efter du har installeret programmet.

 

Har jeg brug for virusbeskyttelse

På næsten alle PC’ere er der installeret en eller anden form for virusbeskyttelse – og med rette. Problemer på computeren kan være svære at identificere uden. Måske opdager du ingenting, måske kører din PC pludseligt meget langsomt, måske har du besvær med at forblive på internettet, eller måske går det vanvittigt langsomt, når du surfer online. Uden et antivirusprogram kan det være meget svært at afgøre, hvad der er skyld i problemerne. Er det virus eller er det noget helt andet, der er galt?

Hvis du downloader et gratis beskyttelsesprogram såsom AVG eller Avast, så er du langt bedre sikret, og du kan desuden nemmere forholde dig en årsag og løsning, hvis din PC pludselig opfører sig anderledes. Antallet af nye vira stiger stødt og der udvikles (muteres) nye hver eneste dag, som bliver mere og mere intelligente, end deres forgængere. Heldigvis har vi så virusprogrammerne, som opdateres i takt med udviklingen. Det er katten efter musen.

“Virusprogrammet gør min PC langsom”

Denne sætning hører man ofte, når folk taler om virusprogrammer. Og det er sandt, at nogle af de største og mest omfattende beskyttelsesprogrammer på markedet trækker tænder ud og påvirker din maskines ydeevne. Foruden at holde øje med vira og scanne ind- og udgående trafik, vil de typisk også indeholde firewall, spywarescan, backup – og en hulens masse indstillinger. Heldigvis er især de gratis antivirusprogrammer mindre omfattende og lettere at gå til. Det er vel derfor, de også kan holdes gratis.

Men hvordan tjenes der penge på gratis antivirusprogrammer?

En ting er helt sikkert: Der bliver tjent penge på de gratis programmer. Flere programmer kører efter en model, som kaldes “freemium”. Altså er programmet gratis i en standardudgave, men vil man have den forkromede udgave (premium), så må  man betale. Det betyder, at lagt flere prøver det gratis produkt og i sidste ende, at mange vælger at betale og opgradere. Derudover er det ofte sådan, at det er gratis for privatpersoner, men at virksomheder fortsat skal betale. Her er det igen en fordel, at mange privat har stiftet bekendtskab med det gratis program, for derefter at anbefale det til virksomheden. Og sidst men ikke mindst er der reklamerne, som visse gratis programmer sponsoreres af.