Hvad koster en kWh?

Svaret på spørgsmålet, hvad koster en kWh, afhænger af hvor i landet du bor, og om du køber el til fast eller variabel pris. Vi giver dig her en række svar på, hvad en kWh, koster.

 

Det er svært at fastsætte en præcis rate for prisen på en kWh. Du huske måske tilbage på din skoletid og fysiktimerne, hvor tommelfingerreglen var, at en kWh. time kostede 1 krone – eller endnu billigere.

Pga. inflation og generel prisstigning holder denne 1-til-1 regel dog ikke længere vand. I dag kan man nærmere sige, at en kWh. inkl. alle omkostninger koster ca. 2 kroner.

Men som du måske ved, så svinger prisen på el svinger, og der er stor forskel på elpriserne fra kommune til kommune og endda fra fra elselskab til elselskab. Ofte har man ikke mulighed for at skifte elselskab (men der findes naturligvis alternative metoder til at købe eller generere el, f.eks. solceller og solenergi).

På Elpristavlen.dk kan du sammenligne priser på el, herunder også hvor meget du skal betale for en kWh, i det postnummer du skal bo. Herudover kan du sammenligne priser på kWh tværs af postnumre. Et par stikprøver viser, at en kWh, som sælges til fast pris af elselskabet, svinger i følgende priser:

  • 1 kWh i Aarhus 8000 koster ca. 2,27 kroner f.eks. fra NRGi
  • 1 kWh i København 2000 koster ca. 2,43 kroner f.eks. fra DONG
  • 1 kWh i Esbjerg 6700 koster ca. 2,4 kroner f.eks. fra Syd Energi
  • 1 kWh i Aalborg 9000 koster ca. 2,5 kroner f.eks. fra HEF NET
  • 1 kWh i Odense 5000 koster ca 2,5 f.eks. fra Energi Fyn

I ovenstående fem byer er prisen på en kWh på nuværende tidspunkt altså billigst i Aarhus. Husk dog at priserne på el konstant varierer, bl.a. fordi elselskaberne konkurrerer, og derfor er oversigten her blot en stikprøve.