Hvad koster vand?

Hvad koster vand? Et simpelt spørgsmål, som afhænger af hvor du bor i Danmark. Her finder du desuden svar på, hvorfor vand skal koste penge, hvor meget vand man typisk bruger (både som enkeltperson og som familie) og hvordan du kan spare på vandet – og på pengene.

 

Prisen for en kubikmeter vand ligger i forhold til 2009-priser typisk på 40-60 kr. En kubikmeter svarer til 1000 liter. Men som så meget andet, så kan prisen på vand dog variere på tværs af kommuner.

Og som så meget andet, så fastsættes prisen på vand i din kommune ud fra en række afgiver, herunder vandafledningsafgiver og den grønne afgift VOMS, som også er kendt som “den grønne afgift på vand” eller “vandskat”.

Hvorfor skal vand koste penge?

Det skal det fordi, det koster penge:

  • At rense og tilbyde vand
  • At sikre, at vand er af høj kvalitet
  • At opsamle og behandle spildevand

Derudover skal vand koste penge, så vi tænker over vores forbrug og på den måde spilder så lidt vand som muligt. Dette er bl.a. formålet med den grønne vandafgift VOMS.

Hvor meget vand bruger man typisk?

Vandforbruget varierer naturligvis fra person til person og fra familie til familie. En ganske normal person forbruger omkring 100-130 liter vand i døgnet. Vandet bliver brugt på alt fra bad og toiletbesøg til madlavning og tøjvask. Regner man lidt på det, vil en typisk person dermed typisk bruge omkring 36,5 og 47,5 kubikmeter vand om året (altså 36500 – 47.500 liter vand)

Hvis én kubikmeter vand koster 50 kroner, vil ovenstående anslåede årsforbrug af vand koste omkring 1800-2400 kroner for én person.

Forbruget af en familie på 4 vil ikke nødvendigvis være 4 * 1800 (eller 2400) kroner, da der vil være visse vandbesparende områder, idet man bor og lever sammen. Det kan f.eks. sammenlignes med, at det er billigere for en familie på 4 at købe mad, end for 4 forskellige mennesker, der bor alene.

Hvordan kan jeg spare på vandet – og spare penge

Du burde nu have fået svar på spørgsmålet om, hvad vand koster. Og det er sikkert også blevet tydeligt, at der kan være penge at spare, hvis man sparer på vandet. Det bedste sted at starte er her badeværelset, da tæt på 65% af det samlede vandforbrug går til kar- eller brusebad samt toiletskyld. Et toilet med vandsparefunktion kan dermed være sparet hjem igen i løbet af 1-2 år.

En tanke om "Hvad koster vand?"

  1. Pingback: Køb af opvaskemaskine – Opvaskemaskine Tilbud