1. Slap af i forhold til mad og vægt
Lad være med hele tiden at fokusere på mad, slankekure eller vægt – hverken din egen eller barnets. Det kan meget hurtigt udvikle sig til et forkvaklet forhold til krop og spisning, og i yderste konsekvens, bane vej for udvikling af spiseforstyrrelser og fejlfunktion af de naturlige mekanismer, der styrer kropsvægten. Og under alle omstændigheder giver det et anstrengt forhold til mad.
Lær barnet at lytte til kroppens signaler – herunder følelser af sult og mæthed. Lær også barnet at mærke negative følelser i stedet for at kvæle dem med mad. Børn skal ikke gå på slankekur.
Der er en masse måder du kan komme ud og være aktiv med dit barn, samtidig med at I får en sjov dag sammen. Se vores 7 idéer til familieudflugter.
2. Hold igen med sodavand og saft
Mange børn indtager alt for meget sukker. Og en stor del af dette sukker kommer i form af drikkevarer – dvs. sukkersødet saftevand og sodavand. I moderate mængder er sukker er ok, men det er ikke nødvendigt eller sundt at få indenbords i store mængder. Derudover tager det pladsen for andre vigtige næringsstoffer dit barn har brug for.
Væn dit barn til hovedsagelig at drikke vand. Drikkevarer behøver ikke altid smage af noget. Lidt skummetmælk eller kakaoskummetmælk er o.k., men begræns saftevandet, og sodavand bør kun være til særlige begivenheder.
3. Husk de sunde mellemmåltider
Sørg altid for, at dit barn har frugt eller anden sund snack med i tasken. Mellemmåltider har mange vigtige funktioner. De holder blodsukkeret i balance imellem de store hovedmåltider, og skal også gerne bidrage med vitaminer og mineraler. Gerne masser af kostfibre som findes i grove kortprodukter, frugt og grøntsager.
Derudover mindsker de også trangen til søde sager. For mange søde snacks går ud over blodsukkeret, der vil rutsje op og ned. Det påvirker både humør og energi niveau. Det er super vigtigt at grundlægge de gode rutiner, allerede mens børnene er små. Hav evt. en skål med gulerødder, agurkestave, æbleskiver stående klar til ulvetimen. Det kunne også være blomkålsbuketter, peberfrugter i stave, minimajs eller hvad dit barn nu godt kan lide.
4. Lav en sund madpakke
Lav gerne flere mindre madpakker i stedet for én stor. Så er det lettere for barnet at fordele det over hele dagen. Brug tykke skiver groft rugbrød. Det kritiske punkt i madpakken er pålægget. Leverpostej og pølser er ofte meget fedt pålæg. Men der findes heldigvis mange fedtfattige varianter af både leverpostej, pølser og andet traditionelt pålæg, som du kan bruge i dit barns madpakke. I Danmark kan du gå efter S-mærket på pålægsvarer som garanti for, at produktet er blandt de mest fedtfattige inden for sin kategori.
5. Giv jer tid til morgenmad
Stress og jag, og ingen tid til morgenmad er den sikre vej til et buttet barn. Stå tidligere op, og giv jer god tid til at lave en ordentlig morgenmad. Det behøver slet ikke tage særlig lang tid at lave en ordentlig gang morgenmad. En god gang havregryn med mælk og evt. lidt rosiner eller frugt, eller havregrød er begge gode bud på en god sund morgenmad der mætter godt.
Undersøgelser viser at børn, der spiser morgenmad, har lettere ved at holde vægten nede. Morgenmad giver samtidig børnene mere mental energi, og fremmer indlæringsevnen i skolen.
6. Pas på med weekendmaden
Overvægtige børn har tendens til i særlig grad at spise forkert i weekenden. Her står den ofte på sodavand, slik, chokolade, chips, fastfood og andre fede lækkerier. Det er selvfølgelig helt i orden at skeje ud af og til, det skal der også være plads til, men hvis det sker for tit, så kan det føre til overvægt.
De fleste familier spiser mere og federe mad i weekenden. Tænk på, at mad sagtens kan være lækker, uden samtidig at være mere fedende. Server fx mælkeis i stedet for flødeis, eller bag selv en sund kage, eller nogle gode boller.
7. Dit barn må gerne spise kød
Hvis dit buttede barn bedre kan lide kød end grønsager til aftensmad, så er det o.k. Magert kød indeholder mange proteiner og næsten ingen fedt, og proteiner slanker bedre end kulhydrater. Så længe kødet er magert, og du kun serverer mager sovs til, så kan du roligt servere kød for dit barn, uden at det får indflydelse på vægten.
Husk samtidig, at det altid er en god idé at servere frugt og grønt til barnet på andre tidspunkter af dagen.
8. Brug mindre fedtstof i maden
Vær altid forsigtig med at bruge for meget olie, smør, Kærgården, margarine og fløde, når du laver mad. Vælg også magre alternativer så vidt muligt – fx magert kød i stedet for fedt kød.
Billedrettigheder: Ben White / Unsplash.com