Derfor får du ømme håndled til træning

Øv! Endnu en gang er din styrketræning blevet ødelagt af, at dine håndled brænder og gør ondt, hver eneste gang du bare nærmer dig en håndvægt eller forsøger at stå i planken.

Hvorfor får du ondt i håndleddet?

Du er langt fra den eneste, som døjer med ømme håndled til træning, og ifølge den amerikanske sports-fysioterapeut Paul Mostoff skyldes det, at nogle øvelser lægger stort pres på dine underarme. Og drejer du håndleddet forkert eller overanstrenger det, kan håndens sener blive betændte, hævede og ømme.

Tag fx den populære øvelse push-up. Her er håndleddet i en konstant bøjet position med pres fra din kropsvægt, og det øger trykket gennem den såkaldte karpaltunnel, som er en snæver, smal kanal i håndleddet. Det kan resultere i, at en nerve kommer i klemme, hvilket kan give smerter.

– Laver du flere sæt af øvelsen mange gange om ugen, øger du risikoen for ubehag og irritation i håndleddet, forklarer Paul Mostoff og tilføjer, at det værste, du kan gøre, er at forsøge at træne dig fra det.

LÆS OGSÅ: Få store og forførende øjne

Sådan undgår du smerter i håndleddet

Den gode nyhed er, at du selv kan gøre meget for at undgå smerterne. Først og fremmest er det smart at bruge håndledsbeskyttere i visse øvelser og samtidig holde håndleddet i en neutral position, mens du udfører dem. Fx i biceps curl, hvor håndleddene skal holdes helt lige, når du drejer håndvægtene op mod din krop.

Sørg også for at styrke håndleddene, så de bedre kan modstå den hårde træning – bl.a. ved at sidde foran computeren på jobbet og klemme nogle sekunder om en lille bold eller en tennisbold, et par gange om dagen.

Kilde: Health

Billedrettigheder: Charlotte Karlsen / Unsplash.com