Hvor meget skal jeg træne for at tabe mig?

Hvis du vil tabe dig, handler det om at forbruge mere energi, end du indtager.

I princippet kan du derfor tabe et halvt kg pr. uge ved at bruge ca. 2.000kJ mere, end du plejer pr. dag.

Det skal du gøre

2.000 kJ kan fx svare til 3 kvarters løb pr. dag. 1 gram fedt indeholder 38 kJ pr. gram. Derfor skulle man tro, at der skal endnu mere til for at tabe sig, men 1 kg kropsfedt indeholder kun ca. 30.000 kJ, da det også indeholder væske, blodkar osv.

Hvis ikke du kontrollerer din kost meget restriktivt samtidig, vil de fleste dog ikke opleve et vægttab af denne størrelse – specielt ikke i starten.

Hvis det skal gå lidt mere langsomt

Hvis dit ønske er at tabe 1-10 kg, kan du ved en ugentlig træningsindsats på 2-3 timer reducere din kropsvægt med ½-1 kg pr. måned, forudsat at du ikke ændrer dine kostvaner. Vægttab med motion alene kræver enten mange timers træning eller stor tålmodighed.

Hvis du har tid og lyst til at træne mere end de anbefalede 2-3 gange pr. uge, kan du med moderat træning motionere hver dag. Moderat træning belaster ikke kroppens led, sener og knogler så meget som aerobic-træning fx. gør. Moderat træning kan være en gåtur af ½ til 1 times varighed – daglig eller hver anden dag udover din almindelige træning.

Sæt et mål og gå efter det

Der er mange argumenter for, at motion er nødvendigt. Nogle ønsker at dyrke seriøs idræt for at nå toppræstationer, og for dem er det måske primært et spørgsmål om, at kroppen får pauser nok. Men for alle os andre handler det om at minimere risikoen for sygdomme både på kort og på lang sigt, samt at nyde godt af det psykiske og fysiske velvære, motion giver.

Hvor meget, vi så skal motionere, og hvilken motion, vi skal dyrke, må være op til den enkelte.

Billedrettigheder: Huha Inc / Unsplash.com