Motion giver større viljestyrke

På med løbeskoene, hvis du vil modstå chokoladens lokken!

Er du typen, der starter hver dag med at sige, at NU skal du spise sundt – og alligevel falder i med et brag, når der bliver serveret basser til morgenkaffen? Så er der godt nyt til dig: En ny undersøgelse viser nemlig, at du kan øge din viljestyrke gennem motion!

 

Vi er ganske vist allesammen født med en vis evne til at udvise viljestyrke, men bare fordi din er minimal, er der alligevel håb forude:

Ifølge Dr. Suzanne Segerstrom – professor ved universitet i Kentucky – er viljestyrken nemlig ligesom en muskel, vi kan træne! Hun mener, at der er en forbindelse mellem vores viljestyrke og vores hjertefrekvensvariabilitet – hjertets evne til at mærke forandringer og reagere på dem – og eftersom hjertet og viljestyrken hænger sammen med det samme nervesystem i kroppen, kan faktorer, der har betydning for det ene, meget vel have betydning for det andet også.

 

Og at der er noget om snakken, har professoren og hendes kollega bevist det ved et snedigt lille forsøg:

De bad 168 studerende faste i 3 timer, og serverede så varme småkager, chokolade og gulerødder for dem. Nogle studerende blev bedt om kun at spise gulerødder (hvor ondt!), mens andre blev bedt om at mæske sig i småkager og chokolade. Bagefter blev de arme studerende bedt om at løse nogle opgaver, hvoraf nogle af dem ikke kunne løses.

Hjertefrekvens-variabiliteten hos de studerende, der spiste gulerødder, gik mere op end hos dem, der fik lov til at kaste sig over de søde sager, hvilket viser, at gulerødsspiserne brugte deres selvdisciplin for ikke at spise chokoladen og småkagerne. Tilmed gav gulerødsspiserne hurtigere op overfor opgaverne, og det mener forskerne er beviset på, at de havde opbrugt mere af deres styrke på at holde selvkontrollen under mad-øvelsen. Til gengæld kløede de studerende, der havde den bedste hjertefrekvensvariabilitet i begyndelsen af projektet, længere på med at forsøge at løse opgaverne.


Konklusionen er ifølge Dr. Segerstrom,

at hvis du motionerer, bliver din hjertemuskel bedre, men du træner også din hjerne ved at gøre noget, du ikke nødvendigvis har lyst til at gøre.

– På den måde er viljestyrken ligesom en muskel – jo mere du arbejder med den, desto stærkere bliver den, siger professoren.

Karsten Winegeart/Unsplashed.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait